Moni yrityksen hallituksen jäsen on nyt kaivellut aiemmin tehtyjä riskinhallinta-workshoppien dokumentteja ja toivonut löytävänsä sieltä suunnittelutukea nykytilanteeseen. Nyt mitataankin monen yrityksen riskienhallintaprosessien hyödyllisyys.
Tuskinpa monenkaan yrityksen riskikartan oikeasta yläkulmasta löytyy viruksen aiheuttamaa liiketoiminnan äkkipysähdystä. Toisaalta monessa yrityksessä on mietitty luonnonmullistusten ja erilaisten katastrofien mahdollisuutta ja vaikutusta liiketoimintaan. Lopputulos on monesti sama – liiketoiminta häiriintyy vakavasti, ja sillä on välitön vaikutus kassavirtaan. Toivottavasti näistä suunnitelmista on nyt apua. Kassavirran hallintaan ja suunnitteluun viittaa myös pitkän linjan hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae hiljattain ilmestyneessä erinomaisessa Talouselämän haastattelussa.
"Diversiteetiltään monipuolisemmat hallitukset suoriutuvat kriiseistä paremmin"
Millainen hallitus pystyy tukemaan yritystä parhaiten kriisin aikana? Finanssikriisi tarjosi tutkijoille erinomaista materiaalia aiheesta. Tutkimustulokset ovat jonkin verran ristiriitaisia ja tulokset jopa täysin vastakkaisia, mutta kaksi teemaa näyttää nousevan jotakuinkin yhtenäisenä – hallituksen diversiteetti ja koko. Ensinnäkin näyttää siltä, että kriisin aikana pienempi hallitus on tehokkaampi, ja onhan tämä tietysti ihan arkijärkeen käypää: tarvitaan fokusoitunutta tekemistä, nopeita päätöksiä ja vastuunkantajia. Toinen mielenkiintoinen tutkimustulos on, että kriisin ollessa päällä naisia valittiin monissa maissa enemmän hallituksiin kuin normaalina aikana. Diversiteetiltään monipuolisemmat hallitukset suoriutuivat kriisistä paremmin ja tekivät muun muassa enemmän syklin vastaisia investointeja.
"Hallituksen tehtävänä on tukea toimitusjohtajaa, ja nyt sen merkitys on erityisen tärkeää."
Yllämainitut seikat auttavat ehkä valmistautumaan seuraavaan kriisiin, mutta eivät käsillä olevaan. Moni hallituksen jäsen miettiikin, miten voisi parhaiten tukea yritystä juuri nyt. Hallituksen tehtävänä on tukea toimitusjohtajaa, ja nyt sen merkitys on erityisen tärkeää. Jos toimitusjohtajan tehtävä on jo luonteeltaan aika yksinäistä puurtamista, sitä se on erityisesti kriisin aikana. Yleensä tuki ei tarkoita neuvojen ja ideoiden jakamista, vaikka houkutus tähän onkin suuri. Itse asiassa harvemmin neuvoista on pulaa: niitä tarjoilee toimitusjohtajalle toimittajat, konsultit, analyytikot, some ja oma organisaatio. Luksusta on, jos toimitusjohtajalla on mahdollisuus selkiyttää omaa ajatteluaan keskustelemalla turvallisessa ympäristössä.
"Harvemmin neuvoista on pulaa: niitä tarjoilee toimittajat, konsultit, analyytikot, some ja oma organisaatio"
Monella hallituksen jäsenellä saattaa olla syväosaamista joltain tietyltä alueelta. Tällöin sparrailusta tai ovien avaamisista saattaa hyötyä toimitusjohtajan lisäksi myös joku muu organisaation johtaja. Näissä tapauksissa on syytä olla erityisen selkeä ”toimeksinannosta”, jotta hallituksen, toimitusjohtajan ja muun johtoryhmän välisiltä rooliristiriidoilta vältytään.