Siirry sisältöön
työnosaajat blogi kengännauhat
Takaisin

Uuden aloittamisen helppous ja vaikeus - Syksy on uusien alkujen aikaa myös työelämässä

Näin kesän lähestyessä loppuaan, saattaa monen mieleen hiipiä ajatus uuden työn löytymisestä. Kesälomat on juuri pidetty, eikä vaaraa ”lomien palamisesta” työpaikan vaihtumisen yhteydessä ole. Kesätyöläisellä sesongiksi sovittu määräaikainen työsuhde lähentelee jo loppuaan. Motiivina voi olla halu ammatilliseen kehittymiseen, oman markkina-arvon testaaminen tai sitten puhtaasti taloudelliset syyt.

Oli syy mikä tahansa, niin monesti sitä tuntuu olevan saman ongelman äärellä kuin pitkän liikuntatauon jälkeen uutta elämää aloittaessa. Mahdollisia uusia lajeja tuntuu olevan tarjolla, mutta välttämättä mikään ei tunnu oikein omalta ja vanhat tutut harrastukset eivät oikein innosta. Samalla iltapäivälehdet, blogit ja muu media tuntuvat pursuavan erilaisten enemmän tai vähemmän vauhdikkaiden lajien esittelyjä sekä treeniohjelmia, joilla huippukuntoon pääsee x-viikossa ja rasva palaa sekä lihakset kasvavat. Välttämättä kuitenkaan mikään uusista lajeista ei tunnu oikealta. Pelottaa, että riittääkö oma kunto lajiin. Mitä jos kaikki muut ovatkin paremmassa kunnossa? Harrastuspaikkaa ei löydy sopivan matkan päästä tai sitten aikaa ei vaan tunnu olevan, vaikka ohjeissa luvataan, että ”vain 15 minuuttia päivässä riittää”.

Myös työnhaussa saattaa törmätä samoihin ongelmiin. Avoimia työpaikkoja selatessa törmää joko runsauden pulaan tai sitten mikään ei vaan tunnu omalta.
Työpaikkailmoitusten tekstejä lukiessa saattaa herätä myös epäilys riittääkö osaamiseni paikkaan tai olenko oikeasti hyvä tyyppi. Samoin internet on täynnä kirjoituksia, kuinka CV-sparrataan huippukuntoon tai kuinka erotutaan työnhaussa muista hakijoista. Jos oma ansioluettelo on ajalta, jolloin Times New Roman oli ainoa hyväksytty fontti ja sivun asetukset olivat määritelty virkamiesmäisen tarkasti 80-luvun kauppaopiston konekirjoitusoppaan ohjeiden mukaan, niin osaamispohjaisen cv:n laatiminen saattaa tuntua siltä, että pitäisi opetella uudelleen kävelemään. Voi olla, että koskaan aiemmin ei ole tarvinnut varsinaisesti hakea töitä, kun työpaikkoihin on vaan pyydetty. Tähän info-ähkyyn helposti turhautuu ja työnhaku jää, varsinkin jos töitä sillä hetkellä on ja esimies sekä työkaverit ovat ihan kivoja.

Mainitut ohjeet on toki hyvä pitää mielessä, varsinkin jos on selkeä tavoite; joko unelmien työpaikka tai työnantaja. Näin hakija tulee erottumaan muista työnhakijoista, jos halukkaita on paljon tai työpaikka vaatii tiettyä osaamista, koulutusta tai työkokemusta, joka pitää saattaa yrityksen tai rekrytointikonsultin tietoisuuteen. Joskus elämäntilanne voi olla myös sellainen, esimerkiksi pitkän työttömyysjakson tai ammatinvaihdon jälkeen, että työnhakuvalmennus voi olla paikallaan. Pienellä sparrilla löytyy helposti myös töitä, vaikka opiskelun oheen, oikea asenne ja halu oppia riittää.

Liikunta- tai jotain muuta harrastusta aloittaessa tärkeintä on kuitenkin, että aloittaa eikä päädy vaan harkitsemaan ja jää kahlailemaan ohjeiden sekä tarjonnan sekamelskaan. Juoksuharrastuksen voi tietenkin aloittaa kaivamalla esiin jonkun lukuisista juoksuohjelmista tai sitten vaan laittaa verkkarit päälle ja lenkkarit jalkaan huolimatta siitä, että ne eivät ole uusinta mallia ja lähteä ovesta pihalle. Tärkeintä on, että aloittaa. Kun tämä kynnys on ylitetty, niin voi alkaa asettaa itselleen tavoitteita ja tehdä suunnitelmia sen eteen.

Sama neuvo pätee työnhakuun. Tutustu avoimiin työpaikkoihin. Jos mielenkiintoista paikkaa ei löydy, niin aina voit jättää avoimen työhakemuksen, jonka voit jättää myös videomuodossa. Avoimen hakemuksen kohdalla rekytointikonsulttimme pohtii mikä työ sopisi sinulle parhaiten. Hakemuksen ei välttämättä tarvitse olla heti täydellinen, sillä sitä voit täydentää jälkikäteen. Tärkeintä on, että yhteystietosi ovat kunnossa ja olet tavoitettavissa, kun yhteydenotto tulee. Puhelimeen kannattaa vastata, vaikka puhelu tulee tuntemattomasta numerosta. Kun olet jättänyt hakemuksen, tarkkaile sähköpostia säännöllisesti. Työkokemuksesta ja koulutuksesta kannattaa mainita oleellisimmat. Tärkeintä on kuitenkin, että aloitat.

Tällä kertaa blogin kirjoitti Researcher Harri Lappalainen StaffPoint Oy:n HoReCa-toimialalta.