Siirry sisältöön
vennala crop
Takaisin

Satu Vennalan uratarina ravintola-alalla kannustaa uuden ajan esimiestyöhön

Isotäti teki Satu Vennalan, silloisen lukiolaisen, nykyisen HOK-Elannon henkilöstöpäällikön, perinnöttömäksi, kun kuuli laudaturin ylioppilaan valitsevan ravintola-alan oikeustieteellisen opintojen sijaan.

Tie suuren osuuskaupan ja lukuisten ravintoloiden HR-päälliköksi alkoi astiankantajan kesätyöstä Havis Amanda nimisestä kahvilasta Kauppatorilla. Esimiestyö on muuttunut 80-luvun jälkeen ja Vennalan mielestä vain hyvään suuntaan. Nykyajan esimiestyössä korostuu positiivinen ihmiskäsitys ja valmentava ote. Näitä samoja taitoja HOK-Elanto tahtoo välittää keväällä 2020 alkavassa esimiesvalmennuksessa, johon voivat hakea ne, jotka kokevat ravintola-alan omakseen niin kuin Vennala. Koulutus järjestetään yhteistyössä Perho PRO:n ja StaffPointin kanssa.

Rakkaus ravintola-alaan roihahti Kauppatorilla

”Mä lähdin 17-vuotiaana lukiolaistyttönä hakemaan kesätöitä; hain kolmeen eri paikkaan ja kaikkiin pääsin. Tein niitä kaikkia rinnakkain!” muistelee Vennala.

Arki-iltoina Satu siivosi pankkia, päivisin hän toimi ulkolähettinä putkifirmassa ja lauantaisin astiankantajana Havis Amanda -kahvilassa. Lähettifirmassa Satu oppi, että hän tahtoo tehdä mielekästä työtä, joka ei ole kellokorttiin sidottua. ”Koko konttorin väki odotti puoli tuntia ennen työajan päättymistä, että kellokortin voisi leimata, vaikka ei ollut mitään tekemistä. Silloin ajattelin, että tämä ei ole mun duuni!”

Kahvilatyöhön Vennala sitten rakastuikin ”ihan hirveesti!”
”Mä aloitin siellä kesäkuun 4. päivä 1983” Vennala muistaa merkityksellisen päivämäärän pitkän ajan takaa. Hän eteni astiankantajasta kassalle ja siitä tarjoilijan työhön yhdessä kesässä.
”Ravintolatyössä rakastuin siihen asiakaskohtaamiseen ja siihen fiilikseen mikä tulee sen oman työporukan kanssa, kun saa kiperistä tilanteista loistavia onnistumisia aikaiseksi. Mitä enemmän asiakkaita tuli ja mitä enemmän yllättäviä tilanteita oli käsillä, sitä koukuttavampi se selviytymisen fiilis oli. Se oli tiimityötä ennen kuin edes puhuttiin kauheasti tiimityöstä”, Vennala pohtii.

Ravintolatyössä päätökset tehdään suit-sait-sukkelaan

Kun ylioppilaslakki oli päässä, Vennala haki Perhoon yo-tarjoilijalinjalle. ”Isotäti teki minut perinnöttömäksi, kun kuuli, että laudaturin oppilas lähti opiskelemaan ravintola-alaa. Vanhemmilla ja isovanhemmilla oli vanhanaikainen käsitys alasta, mikä on vieläkin osittain valloillaan.” Vennala korostaa, että ravintola-ala on kunnioitettava ja kelpo bisnes, mistä löytyy loistavat uramahdollisuudet sekä kansallisesti että kansainvälisesti: ”Voit lähteä ulkomaille, vaikka kansainvälisen hotelliyrityksen palvelukseen ja päätyä hotellin johtajaksi Singaporeen.”

Ravintola-alalla pääsee käyttämään luovaa ratkaisukykyä. Valmista sapluunaa ei ole, eikä sellaista halutakaan. ”Ravintola-alan ihmiset tykkää siitä, että odottamattomia juttuja tulee eteen ja suit-sait-sukkelaan tehdään päätöksiä ja mennään nopeasti eteenpäin. Kokonaisuuksien hallinta korostuu tässä työssä. Jos jokin menee pieleen, ei häkellytä siitä vaan tehdään korjaava liike”, Vennala kertoo.

Nuorten, joilla on paloa työhön, pitää antaa mennä vaan

Ravintolatyössä on mahdollista edetä nopeastikin, jos on paloa työhön. Vennala valmistui vuodessa yo-tarjoilijaksi, sen jälkeen hän asui talvet ulkomailla ja työskenteli kesät tarjoilijana. ”Kovaa duunia, mutta hirveen kivaa”, kommentoi Vennala nuoruuden kesiä.

Hän jatkoi opiskelua restonomiksi silloisessa Haaga Instituutissa. Ensimmäisen lukuvuoden jälkeen hänelle avautui esimiespaikka Kappelissa Esplanadilla terassin vuoropäällikkönä. ”Se oli ihan huikea kesä 1989!” hihkuu Vennala, joka oli siihen mennessä kiertänyt Espaa edestakaisin, Havis Amanda kahvilan ja Happy Daysin väliä (nykyinen Teatteri).

”Kun mä nyt mietin millainen esimies olin siihen aikaan, ei tänä päivänä sellaisilla taidoilla ja tekemisellä enää pärjäisi! Se oli vielä sitä käskytysaikaa. Maailma ja työelämä 80-luvulla oli ihan jotain muuta mitä se on tänä päivänä ja hyvään suuntaan on menty”, toteaa Vennala.
”Samana on pysynyt se, että jos on nuori ja uskoo itseensä niin antaa mennä vaan! Kunhan on joku, joka ohjaa oikeaan suuntaan.” Vennalan uran alkutaipaleella ohjaajia ei ollut ja korvaan särähti myös silloinen palvelukulttuuri. Vain harvalla ravintolalla oli anniskeluoikeudet 80-luvulla ja jos ne löytyivät, oli menestys taattu ja asiakaspalvelulla ei ollut niin väliä. ”Asiakas ei ollut todellakaan kuningas”, hän puuskahtaa.
”Kaikki lähtee siitä, että jokainen ihminen on arvokas, oli se sitten duunissa työkaverina tai asiakkaana”, kertoo Vennala alan arvomaailmasta tänä päivänä.

Vuoropäälliköstä ravintolapäälliköksi toiselle puolelle Suomea

Vennala toimi Kappelissa kahtena peräkkäisenä kesänä vuoropäällikönä. Jo ennen valmistumista 24-vuotiaalle tarjottiin mahdollisuutta lähteä ravintolapäälliköksi Raaheen, aivan toiselle puolelle Suomea. ”Ajattelin, että miksikäs ei! Kyseessä oli yksityinen ravintola, mihin kuuluivat yökerho ja itsepalvelukompleksi sekä musiikkipub-osasto, joka oli siihen aikaan aivan uusinta uutta. Parikymppinen ravintolapäällikkö on tänäkin päivänä nuori, mutta siihen aikaan se oli erittäin poikkeuksellista: ”Opin nopeasti, mistä kokonaisuus muodostuu, kun vastasin aivan kaikesta.”

Hän totesi parin vuoden kuluttua kuitenkin olevansa sydämeltään helsinkiläinen ja viihtyneensä hyvin Elannolla. Vennala haki pahimpaan lama-aikaan töihin legendaarisen JF Kettusen ravintolapäälliköksi ja pääsi, tietenkin. Toiselta äitiyslomalta palattuaan hän aloitti työt Elannon silloisen HR- ja laatupäällikön äitiyslomasijaisena. Nyt hänellä on takana 20 vuotta HR-asioiden parissa työskentelyä. Lisäkoulutusta alalle hän on hankkinut työn ohessa.
”Tällä hetkellä isoimmassa roolissa henkilöstön johtamisessa ovat työhyvinvointi, työkykyjohtaminen ja esimiestyö sekä valmennus/coachaus. Vennala valmistui kolme vuotta sitten ratkaisukeskeiseksi coachiksi. ”Koulutuksesta sain paljon välineitä, mitkä ovat juuri tässä ajassa oleellisia ja tärkeitä esimiestyössä.”

Tervetuloa mukaan Restaurant-loveen!

HOK-Elanto tahtoo välittää uuden ajan esimiestaitoja myös keväällä 2020 alkavassa esimieskoulutuksessa. Koulutukseen voivat hakea ne, jotka kokevat ravintola-alan omakseen. Koulutus järjestetään yhteistyössä PerhoPRO:n ja StaffPointin kanssa. Jo jonkin verran ravintola-alan kokemusta omaavat tarjoilijat ja kokit voivat hakeutua tähän lähiesimieskoulutukseen, jonka jälkeen tavoite on, että he voisivat työskennellä vuoropäällikkönä tai vuoromestarina. ”Tärkeää on, että koulutukseen lähtevä on kiinnostunut muiden ihmisten tukemisesta ja omasta kehittymisestä sekä työympäristön kehittämisestä. Lähiesimies toimii vuorossa työntekijöiden tukena ja rauhoittaa tilanteet ennen kuin dominopalkat lähtevät kaatumaan”, kuvailee Vennala lähiesimiehen tehtävää.

”Me ollaan HOK-Elannolla melkoisia edelläkävijöitä ihmisen arvostamisessa ja rakennetaan yhdessä Restaurant Love tarinaa, jossa me kaikki ollaan osana ja meillä kaikilla on tärkeät roolit, tervetuloa mukaan!” Vennala iloitsee uratarinansa lopuksi.