Siirry sisältöön
tyonosaajat piilotyopaikkablogi
Takaisin

Oikeaan aikaan oikeassa paikassa: löydä piilotyöpaikat!

Työnhaussa käy monesti niin, että se kuuluisa aikainen lintu madon nappaa. Osa työpaikoista nimittäin täytetään nopealla aikataululla heti sopivan henkilön löydyttyä. Ei kannata jäädä odottamaan, että työnantaja ottaa yhteyttä, jos hän on riittävän kiinnostunut sinusta hakemuksesi ja ansioluettelosi perusteella kutsuaksesi sinut haastatteluun.

Milloin on oikea aika käydä kysymässä töitä paikan päällä tai soittaa työnantajalle?

Tämän kysymyksen olen kuullut työssäni monilta työnhakija-asiakkaalta. Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä kristallipallon puuttuessa emme voi etukäteen tietää, milloin työnantajalla on sopiva hetki keskustella työnhakijan kanssa. Tartu siis hetkeen - ole rohkea, valmistele etukäteen hissipuhe ja kysymykset, joita haluat kysyä työnantajalta joko itse tai työnhaun ohjaajan avustuksella. Lähesty työnantajaa positiivisella mielellä. Kannattaa pitää mielessä, että rohkeus ei ole sitä, ettei pelkäisi, vaan sitä, että vaikka pelottaa, uskaltaa silti! Itselläni muuten on pääasiassa hyviä kokemuksia töiden kysymisestä paikan päällä ja puhelimitse.

Työpaikkailmoituksesta lisätietoa

On myös työnantajia, jotka eivät ilahdu siitä, että työnhakija ilmestyy työpaikalle varsinkaan etukäteen ilmoittamatta. Työnantajalla ei ehkä ole juuri sillä hetkellä aikaa keskustella. Kaikki työnantajat eivät myöskään toivo puhelintiedusteluja ja sen he ovat saattaneet mainita jo työpaikkailmoituksessakin. Jos työpaikkailmoitukseen on merkitty yhteyshenkilö ja tämän puhelinnumero, kannattaa ehdottomasti tarttua tilaisuuteen ja soittaa! Siinä et menetä mitään ja samalla voit osoittaa todellisen motivaatiosi ja innokkuutesi työtä kohtaan! Toki voit myös etsiä verkosta työnantajan puhelinnumeron ja soittaa kysyäksesi kuka vastaa rekrytoinnista ja voisitko päästä hänen puheilleen. Joskus työnantajalle soittaessa ja tapaamista kysyessä saattaa käydä niin, että työnantaja kertoo kutsuvansa hakuajan päättymisen jälkeen erikseen haastatteluun valitut. Ei kannata harmistua siitä.

Rohkeasti käymään yrityksissä

Voit myös aivan hyvin kokeilla onneasi osoittamalla motivaatiosi ja rohkeutesi käymällä paikan päällä kysymässä töitä. Jos hyvin käy, voit päästä viettämään esimiehen kanssa hedelmällisen juttutuokion, jonka myötä jäät positiivisella tavalla työnantajan mieleen ja haastattelukutsu on lähempänä kuin arvaatkaan. Tai sitten voit saada tiedon siitä, milloin esimiehellä olisi aikaa keskustella kanssasi esimerkiksi työnkuvasta, ja sovitte tapaamisajan.

Haluan jakaa seuraavat kokemukseni töiden kysymisestä paikan päällä rohkaistakseni sinua työpaikan kysymiseen ennakkoluulottomasti:
Työskentelin naapurikunnassa myyjänä opiskelujen ohella ja päätin lähteä kysymään töitä asuinpaikkakunnaltani vastaavasta myymälästä, joka oli lähempänä kotiani. En soittanut etukäteen, vaan ilmestyin paikan päälle eräänä aamuna ja tiedustelin esimieheltä, onko heillä tarvetta uudelle työntekijälle. Ilokseni esimies pyysi minut pihalle juttelemaan hänen kanssaan. Esimies aiheutti minussa hämmennystä kertomalla, että hän on parhaillaan aikeissa irtisanoa yhden työntekijöistään, joka on toistuvasti laiminlyönyt työtehtäviään ja ollut luvattomasti pois töistä. Esimies pyysi minua vielä lähettämään hänelle ansioluetteloni ja hakemukseni. Ei kulunut kauaa, kun sain puhelun: ja työpaikka oli minun. Tuntui käsittämättömältä, että olin juuri oikeaan aikaan oikeassa paikassa kysymässä töitä – ennen kuin työpaikkaa oli edes ehditty ilmoittaa avoinna olevaksi julkisessa haussa.

Merkittävä osa työmahdollisuuksista on piilotyöpaikkoja

Tästä kokemuksesta opin sen, että kannattaa panna itsensä likoon ja kysyä töitä suoraan paikan päällä. Tässä konkretisoitui se, että merkittävä osa avautuvista työmahdollisuuksista on piilotyöpaikkoja, jotka eivät tule julkiseen hakuun (Sitran tutkimuksen mukaan 70 - 80 % on piilotyöpaikkoja). Mahdollisuus työllistyä on huomattavasti suurempi, kun rohkeasti kysyt itseäsi kiinnostavaa työpaikkaa välittämättä siitä, onko sinua kiinnostavassa työpaikassa julkista hakua päällä. Ethän voi mitenkään tietää onko siellä tulossa lähiaikoina jokin henkilöstömuutos, kuten esimerkiksi äitiysloma, sairasloma, irtisanominen tai eläkkeelle jääminen. Ilman julkista hakua mahdollisuutesi työllistyä ovat sitä paitsi paremmat, koska piilotyöhön hakiessasi saatat olla ainut hakija, kuten omassa tapauksessani.

Hain itseäni kovasti kiinnostaneeseen työpaikkaan,joka oli julkisessa haussa, ja sen jälkeen kävin paikan päällä kysymässä lisätietoja ja kertomassa motivaatiostani työpaikkaa kohtaan. Esimies suhtautui positiivisesti minuun ja hänellä vaikutti olevan aikaa vastata kysymyksiini. Sain tietää, että hakemuksia oli tullut lähemmäs 80, ja hakuaikaa oli sillä hetkellä yhä jäljellä. Kysyessäni, onko muita hakijoita käynyt paikan päällä, sain tietää, ettei ollut. Olin siis siihen mennessä ainut, joka kävi näyttäytymässä paikan päällä. Saadessani muutaman päivän päästä haastattelukutsun puhelimitse, työnantaja kertoi samalla, että olin ensimmäinen hakija, jolle hän soitti kutsuakseen minut haastatteluun. Sain vapaasti valita itselleni sopivimman haastatteluajan. Lopulta haastattelu meni hyvin, ja sain hakemani työn.

Tämäkin kokemus opetti minulle, että kannattaa todella mennä paikan päälle vakuuttamaan työnantaja omasta osaamisesta ja kiinnostuksesta kyseistä työtä kohtaan. Koen varmistaneeni käynnilläni sen, että työnantaja huomioi hakemukseni 80 muun hakemuksen joukosta ja näki motivaationi innokkaasta olemuksestani ja kysymyksistäni.

Harjoitusta työhaastattelua varten

Albert Einstein on todennut seuraavasti: "Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia." Jos siis olet hakemuksen lähettämisen jälkeen jäänyt joka kerta vain odottamaan työnantajan yhteydenottoa, haastan sinut kokeilemaan millaiseen lopputulokseen se johtaa, kun lähestyt työnantajaa käymällä häntä tapaamassa tai soitat hänelle. Puhelintiedustelut, esittäytymiset paikan päällä ja lisätietojen kysymiset ovat sitä paitsi hyvää haastatteluharjoitusta tulossa olevaa haastattelua varten. Jo sen vuoksi aktiivista soittamista ja paikan päällä käymistä kannattaa harrastaa olennaisena osana työnhakua.

Luota itseesi ja näytä niin itsellesi kuin työnantajallekin, että uskallat panna itsesi likoon. Ota rohkeasi selvää, olisiko juuri nyt se hetki, kun olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan!

Sinnikkyyttä ja menestystä työnhakuusi!

Tämänkertaisen #TyönOsaajat -blogin kirjoitti Spring Housen työnhaunohjaaja Marianne Haatanen Pirkanmaalta.