Siirry sisältöön
tyonosaajat ruusuinentyo
Takaisin

Jokaisella työllä on väliä

Oletko kuullut sanottavan, “ihan p---a duuni, en mä ainakaan sitä tee”? Itse olen, ja valitettavasti kauhean usein. Todellisuudessahan suurin osa ihmisistä ei ole mainostoimistojen guruja tai it-alan loistavia tähtiä. Eikä pidä ollakaan. Oma kokemukseni puhelinmyynnistä, tuosta p---aduunien kruununprinssistä on ennen kaikkea positiivinen. Työyhteisö oli hyvä, työntekijöiden oppimiseen panostettiin, kuntosalikorttien maksuihin osallistuttiin ja lauantaisin pomot laittoivat salaattia, jos halusi tulla ekstrapäiväksi töihin. Opiskelijalle lauantai oli vielä se kaikista paras päivä olla töissä, joten viihdyin erittäin hyvin. Toki kaikki eivät ole myyjiä, vaikka kuinka yrittäisivät ja kouluttautuisivat.

Todellisuus on kuitenkin se, että varsinkin uran alussa ei voi olettaa pääsevänsä suoraan pikkupomoksi ja työmatkoille New Yorkiin. Eikä kaikkien tarvitse koskaan tullakaan korkeakoulutetuiksi taloudellisiksi menestyjiksi. Siivousalan ammattilainen, joka hoitaa työnsä hyvin ja ammattitaidolla, on aivan yhtä merkityksellinen ja menestynyt kuin tuloksensa moninkertaistaneen pelifirman devaaja.

“Siivoustyössä olen saanut parhaita oppeja työelämään, tehokkuus ja se miltä tuntuu olla kilpailutetulla alalla, tuli tutuksi varhaisessa vaiheessa. Opin tekemään itsenäisesti, aikataulussa ja priorisoimaan.” -toimistopäällikkö

Menestystä tulisikin laskea enemmän sillä, että on työstään ylpeä ja osaa sen hyvin. Todellisuus myös on, että taloudellistenkin menestyjien taustalla on yleensä monia vuosia töitä alemman palkkatason töissä.

Porras kerrallaan kohti unelmia

Koska oman kokemuksen kautta on vaikea yleistää, kysyin LinkedInissä, minkälaisissa ammateista jäsenet ovat työskennelleet uransa alussa. Yhteistä kaikille kommenteille on se, että ura on aloitettu milloin mistäkin. Tärkeää kuitenkin on se, että se on aloitettu. Monet korostivat sitä, että on ihan sama, mitä työtä tekee, kunhan tekee. Kuten eräs kommentoija totesi: “kunhan on ansioluetteloon täytettä”. Ensimmäisistä työkokemuksista on sitten lähdetty nousemaan kohti unelmatyötä. Mitä se kenelläkin on sitten ollut.

“Tosi moni työnantaja B2B -puolella sanoo arvostavansa sitä puhelinmyyntikokemusta. Ja uskon, että juurikin sen takia, että se kertoo tekijäasenteesta, on halua yrittää! Näin omalla kohdallanikin on sanottu. Olen työskennellyt B2B -myynnissä vuodesta 2011 eri tehtävissä, ja välissä käynyt haastatteluissa, kaikki maininneet saman.” – myyntialan yrittäjä

Vähintään oppii, mikä ei sovi itselle

Toisaalta taas työt voivat opettaa sen, että tietty ala ei ole itseään varten. Tämä voi myös motivoida hakemaan koulutusta tai töitä toiselta alalta. Kaikista ei ole kaikkeen, vaikka kuinka yrittäisi ja uskoisi, että tehtävä on yksinkertainen.

“Toinen työni oli varastossa tuotteiden laputtamista – hommaan olisi kyennyt koulutettu apinakin. Minäpä kuitenkin olin aina se, jonka laputtamat erät tulivat bumerangina takaisin väärin laputettuina! Opin, että monotoninen pilkunnyhräys ei ole minun juttuni. Sen jälkeen olenkin työskennellyt ihmisten parissa ja onnistumisprosentti on huomattavasti korkeampi.” -uravalmentaja/rekrytoija

Vain yrittämällä tietää

Jokainen tehtävä tuo kuitenkin mahdollisuuden kehittyä ja oppia uutta. Tätä lähes kaikki korostivat. Mikään tehtävä ei ollut niin vähäpätöinen, etteikö sieltä olisi saanut tärkeitä oppeja tulevaa työntekoa varten. Usein nämä opit oli huomattu tärkeiksi vasta jälkikäteen. En itse olisi uskonut tehdessäni puhelinmyyntiä, että juuri tuon kokemuksen takia olisin joskus tässä tehtävässä kirjoittamassa tätä blogitekstiä. Kaikkea kannattaa siis ainakin yrittää. Joko löytää mielettömän työpaikan, jossa viihtyy pidempäänkin ja saa oppeja tulevaan tai vähintään oppii, että haluaa tehdä jotain muuta.

Tässä vielä karsittuna ja lyhennettynä LinkedInissä kommentoineiden nykyinen ja ensimmäisiä työnimikkeitä:

• viestintäasiantuntija – keikkatarjoilija, tulppaanien pakkaaja, rahtikirjojen tallentaja
• kehitysjohtaja – kaatopaikan kirjuri
• yrittäjä/konsultti – lastenhoitaja, siivooja
• kouluttaja – pyhäkoulunopettaja, huvipuistotyöntekijä, siivooja
• urheilu ohjaaja – aamupostinjakaja, siistijä, lähetti
• digitaalisen viestinnän ja markkinoinnin asiantuntija – toimistosiivooja, leikkipuistotyöntekijän sijainen
• terveydenhuollon konsultti – R-Kioskin myyjä, pelisalinhoitaja, numerotiedustelutyöntekijä, messuassistentti
• palveluesimies – mainosten jakaja, siivooja
• myyntijohtaja – tarrapaperitehtaan työntekijä, B2C puhelinmyyjä
• lakimies – kukkalähetysten pakkaaja ja jakelija, ilmaislehtien jakelija, siivooja, leikinohjaaja, joulukorttien lajittelija, lehtimyyjä, mainosjakaja
• markikinointiasiantuntija – mansikanpoimija, puhelinkeskustyöntekijä
• IT-alan headhunter – hotellisiivooja, laputtaja
• suomen kielen kouluttaja – dementiavanhainkodin avustaja
• johtava liiketoiminnan kehityspäällikkö – leipätehtaan pakkaaja

Blogin kirjoittaja on työskennellyt Spring Housella työnhaunohjaajana.