Työnantajayhteistyö avain kuntoutuksessa
Työnantajayhteistyö on avain ammatillisen kuntoutuksen onnistumiseen ja työurien jatkumiseen.
Lue lisää →Oletko sitä mieltä, ettei sosiaalialaan ja ammatilliseen kuntoutukseen kuulu tiedonkäsittely ja tietotekniikka? Ajatteletko, että robotiikka ja tekoäly ovat valovuoden päässä tämän päivän työstä? Joissain työpaikoissa saatat olla oikeassa, mutta huominen tulee nopeammin kuin uskotkaan. On aika ottaa kiinni tulevaisuuden ammatillisen kuntoutustyön digitaalisista mahdollisuuksista. Lue blogi loppuun, niin perustelen, miksi muutos on väistämätön ja miksi sinun kannattaa olla siinä mukana.
Palveluita digitalisoidaan jatkuvasti, ja niiden vaikuttavuutta seurataan palautteiden, seurantojen ja erilaisten mittareiden avulla. Mittarit ja niiden tulokset eivät sinällään yllätä ammattilaisia, mutta digitaalisuuden tuoma kirjaamistyö voi tuntua turhauttavalta. Moni kokee järjestelmien kanssa työskentelyn kaukaiseksi ja tarpeettomaksi. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä sosiaalialalle hakeutuvat usein ihmisten auttamisesta kiinnostuneet, eivät teknologiaan suuntautuneet henkilöt.
Digitaalisuudella ja järjestelmillä on kuitenkin tärkeä roolinsa. Muistellaan aikaa ennen digitaalisuutta – paluuta kynä ja paperi -aikaan tuskin kukaan haluaa. Pilvipalvelut ja järjestelmät tarjoavat nyt ajasta ja paikasta riippumattoman työskentelymahdollisuuden. Digitaalisessa työympäristössä tietosuoja ja tietoturvallisuus ovat keskeisiä, jotta voimme ammattilaisina toimia vastuullisesti ja asiakaslähtöisesti.
Tässä kohtaa on hyvä määritellä muutama termi
Toivoisitko joskus, että tietoa jaettaisiin avoimemmin ammattilaisten kesken? Asiakkaasi saattaa olettaa, että hänen tietonsa ovat helposti ammattilaisten saatavilla. Todellisuudessa ammatillisen kuntoutuksen aikana selvitetään asiakkaan tilannetta kokonaisvaltaisesti – terveyden, kuntoutustoimien, sosiaalisten tarpeiden ja toimeentulon osalta. Tietoa on olemassa, mutta sitä ei aina jaeta. Tai tarvetta tiedon avoimuudelle ei tunnisteta.
Kiinnostaako enemmän merkityksen johtaminen?
Kuuntele StaffPointin Työn Uudistajat -podcastin 6. jakso, jossa StaffPointin toimitusjohtaja Anu Ahokas keskustelee organisaatiopsykologi, tutkija ja tietokirjailija Jaakko Sahimaan kanssa merkityksen johtamisesta.
Digitalisaatio ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen sosiaalialan työntekijöille, mutta sen tuomat edut ovat merkittäviä. Työn kevennys ja rutiinitehtävien automatisointi ovat tavoittelemisen arvoisia. Etäkuntoutus mahdollistaa kuntoutuksen toteutumisen viestintäteknologian avulla, kuten videoyhteyksillä ja oppimisalustoilla.
Tietokannat ja tiedonlouhinta mahdollistavat tiedon käytön ja analyysin, mikä parantaa palvelujen laatua ja vaikuttavuutta. Tiedolla johtaminen on olennainen osa ammatillisen kuntoutuksen tulevaisuutta. Kuinka kertynyt analytiikka tukee sinun työtäsi? Haluaisitko valmiita ratkaisuehdotuksia? Automaatio, robotiikka ja analytiikka eivät poista kaikkea ihmisen tekemää työtä, mutta ne tukevat ja keventävät sitä.
Tiedon avoimuus ja omistajuus ovat keskeisiä kysymyksiä. Kuka omistaa tiedon? Järjestelmän omistaja, palvelimen omistaja vai tiedon tuottaja? Tulevaisuudessa työpaikan valinta voi perustua siihen, millaisella tiedolla ja välineillä palveluissa työskennellään. Tiedon jakaminen ja anonymisointi ovat ratkaistavia haasteita.
Ammatillinen kuntoutus tarvitsee digitaalisuuden tuomia mahdollisuuksia. Rutiinitehtävien automatisointi, tiedon jakaminen ja analytiikka parantavat palvelujen laatua ja vaikuttavuutta. Jokainen meistä haluaa tehdä merkityksellistä työtä ja osoittaa sen vaikuttavuuden. Luvut, sanat ja systemaattinen tiedonkeruu ovat avainasemassa ammatillisen kuntoutuksen merkityksellisyyden todentamisessa.
Näen työkykyvalmentajien ammattilaisuuden kirjauksissa ja lausunnoissa tiedon näkökulmasta. Kaikki kirjatut tiedot ovat mahdollisuus ja tulevaisuudessa ne muodostavat tietovarannon, joka tukee palvelujen synergiaa alueellisesti ja valtakunnallisesti. Tiedon jakamisen avoimuus on ratkaistava, ja tiedon omistajuus määriteltävä selkeästi.
Digitalisaatio ja data-analytiikka ovat ammatillisen kuntoutuksen tulevaisuutta. Oletko valmis ottamaan nämä työkalut käyttöösi ja hyödyntämään niitä täysimääräisesti?
Lue lisää aiheesta: Tietomalleista tehoa sote-järjestelmään. Larsio, Malkamäki & Kalliola 2024.
Jos pidit tästä jutusta, jaa se sosiaalisessa mediassa! Tässäkin jutussa on hyödynnetty tekoälyä mm. oikolukuun ja jäsentelyyn.
Kirjoittaja on Spring Housen työkykyvalmentaja Tauno Ahola.