WOW-e maahanmuuttaneiden naisten tukena
Spring Housen uusi kansainvälinen WOW-e hanke lisää maahanmuuttaneiden naisten työelämä- ja opiskelumahdollisuuksia
Lue lisää →Kuntien rooli kotouttamisessa laajenee – kuntien on nyt mietittävä laajempia palvelukokonaisuuksia sekä luotava ekosysteemi, joka tukee kokonaisvaltaista kotoutumista tehokkaasti.
Moni kunta saattaa tällä hetkellä painia kysymysten äärellä: Miten vastata työvoimapulaan ja väestön vähenemiseen? KOTO24-uudistus tuo mukanaan uusia velvoitteita, mutta samalla avaa mahdollisuuksia kehittää kotoutumispalveluita entistä joustavammin ja kustannustehokkaammin.
Spring House on toteuttanut yhteistyössä viiden aikuiskoulutuskumppanin kanssa Saksasta, Portugalista, Islannista ja Ranskasta ajalla 1.2.22-31.10.24 Women´s Opportunities for Work and Education -hanketta.
Hankkeessa on pilotoitu osaamisen tunnistamisen, työelämävalmiuksien vahvistamisen, urasuunnittelun sekä työnantajayhteistyön menetelmiä. Kokemusten pohjalta hankkeessa on luotu kehys, jonka avulla tuetaan maahanmuuttajanaisia kohti työ- ja opintoelämää sekä sitoutetaan työnantajia prosessiin.
Hankkeen kokemusten perusteella heikossa työmarkkina-asemassa olevien maahanmuuttajanaisten työelämään siirtymisen edellytyksenä ovat läpi kotoutumispolun jatkuva osaamisen tunnistaminen ja pitkäjänteinen sekä monipuolinen ohjaus työelämään.
Kotoutumispalveluita suunniteltaessa tulisi muistaa, että maahan muuttaneiden kohdalla ratkaisut eivät useinkaan ole nopeita. Monimutkaiset lähtökohdat vaativat aikaa, ja ohjauksen tulisi aina lähteä henkilön omista tavoitteista ja motivaatiosta. Usein näiden kirkastamiseen tarvitaan tukea oman osaamisen tunnistamisessa ja motivaation löytämisessä.
Kotouttamisen kentällä on monia haasteita, jotka vaativat kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Suomen väestö ikääntyy, ja monet yritykset sekä toimialat kohtaavat työvoimapulaa. Samaan aikaan maahanmuuttajataustaisessa väestössä on paljon hyödyntämätöntä työvoimapotentiaalia, mutta kotouttamisen rahoitusta on viime kiristetty.
Tämä tilanne luo painetta löytää kestäviä ja innovatiivisia ratkaisuja, jotta kotouttaminen onnistuu ja Suomi voi hyödyntää kaiken potentiaalisen työvoimansa.
KOTO24-uudistuksen myötä kuntien vastuu kotouttamispalveluiden kohderyhmästä laajenee kiintiöpakolaisista myös muihin työllisyyden kautta kotoutuviin.
Kuntien strateginen, laaja-alainen ja pitkäjänteinen sekä kumppaneita yhteen tuova työ kotoutumispalveluiden järjestämisessä mahdollistaa jatkossa kokonaisvaltaisten ratkaisujen toteutumisen.
Kokonaisvaltaisissa ratkaisuissa tulisi muistaa ottaa huomioon myös heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevat maahan muuttaneet. Pitkäjänteinen sitoutuminen heidän tukemiseensa edistää inkluusiota ja vähentää ylisukupolvista eriarvioistumista.
Hyvin hoidettu kotoutuminen ennaltaehkäisee eriarvoistumista, mutta myös lisää kuntien elinvoimaa, ja siksi sen järjestäminen laadukkaasti on ensisijaisen tärkeää. KOTO24-uudistus kannustaa kaikkia toimijoita, niin kuntia kuin myös palveluntuottajia, löytämään innovatiivisia ja joustavia ratkaisuja kotoutumispalveluiden järjestämiseen.
Spring House on toteuttanut yli 20 vuotta valtakunnallisia kotoutumiskoulutuspalveluita. Näkemyksemme mukaan kotoutumiskoulutuksessa ja myös muissa kokonaisvaltaisissa kotoutumispalveluratkaisuissa tulisi keskittyä seuraaviin osa-alueisiin:
Räätälöidyt oppimispolut: Palvelun tulisi aina lähteä yksilön omista taustoista, tarpeista ja valmiuksista. Jokaisen kotoutujan polku on ainutlaatuinen, ja siksi koulutusta tulee mukauttaa henkilökohtaisesti, mikä nopeuttaa kotoutumisprosessia.
Kotoutumiskoulutus ja työelämäyhteydet: Kielitaidon kehittäminen sekä työelämässä tarvittavien taitojen vahvistaminen ovat avainasemassa kotoutumisen edistämisessä. Työelämälähtöiset koulutusratkaisut, jotka sisältävät käytännön harjoittelua ja verkostoitumista työelämään, nopeuttavat kotoutujien integroitumista työmarkkinoille.
Joustavat koulutusmuodot: Koulutuksen järjestämisessä on huomioitava paikalliset ja ajalliset tarpeet. Digitaaliset oppimisalustat, hybridimallit ja etäkoulutus voivat parantaa koulutuksen saavutettavuutta sekä joustavuutta, erityisesti harvaan asutuilla alueilla tai tilanteissa, joissa kotoutujien määrä vaihtelee.
Monialainen tuki ja ohjaus: Kotoutujien työllistymistä edistävää tukea ja ohjausta tulee tarjota monialaisesti. Yhteistyö esimerkiksi työvoimaviranomaisten, koulutuksen järjestäjien ja yritysten välillä on välttämätöntä, jotta kotoutujat saavat kattavan tuen työelämään siirtymisessä.
Kotoutumisessa kriittistä on lähteä liikkeelle yksilön omista lähtökohdista ja kyvyistä, sillä kunkin kotoutujan polku on erilainen.
Spring House on pitkäaikaisena kotoutumiskoulutusten tuottajana kehittänyt toimintatapoja, joilla rakennamme kotoutujien osaamisen pohjalta räätälöityjä ratkaisuja, jotka tukevat heidän työllistymistään ja kotoutumistaan kotikuntaan ja suomalaiseen yhteiskuntaan.
Toivomme, että moni toimija hyötyy WOW-e -hankkeen kehittämistä näkemyksistä ja toimintamalleista, jotka tuovat eurooppalaisessa yhteistyössä tuotettuja näkökulmia erityisesti monialaiseen tukeen ja ohjaukseen sekä työelämäyhteyksien merkitykseen.
Yhdessä voimme tulevaisuudessa innovoida ja toteuttaa monipuolisia ja kestäviä kotoutumisratkaisuja.
Women´s Opportunities for Work and Education (WOW-e) -projekti
Rahoitettu Euroopan unionin toimesta. Euroopan unionia eikä Euroopan koulutus- ja kulttuurivirastoa (EACEA) voida pitää vastuussa tämän julkaisun sisällöstä.