Siirry sisältöön
työnosaajat blogi 130919
Takaisin

Miten pidän yllä omaa hyvinvointiani ja motivaatiotani, tasapainoa työarjessa?

Kun ihminen aloittaa uuden työn, on hän yleensä pakattu hyvällä motivaatiolla ja valtavalla innostuksella uuden työn edessä. Mukanaan hän saattaa tuoda paljon juuri omaksuttua tietoa ja osaamista, mutta hän ei ihan tiedä, millaista arki uudessa työssä tulee olemaan.

Työunelmista todellisuuteen

Työnkuvan seljetessä ja ensimmäisten haastavampien työtilanteiden ilmestyessä työntekijälle selkenee, ettei tämäkään työn tekeminen ole pelkästään ruusuilla tanssimista. Ruusuissa on myös piikkejä. Työntekijä alkaa hermostua, väsyä ja miettiä: ”Enkö olekaan tarkoitettu juuri tähän työhön – pitäiskö minun alkaa etsiä uutta työtä?” Olen monesti miettinyt tätä ilmiötä ja siihen johtaneita syitä.

Itse muistan hyvin ensimmäiset työkuukauteni kiertävänä työnhaunohjaajana. Kohtasin kaikki tunteiden kirjot asiakastapaamisten äärellä; vaihtuvia tilanteita – pääsin haastamaan itseni, liikuin säästä huolimatta eri puolille Suomea. Tunsin kiireen ja paineen. Koin äärimmäisen väsymyksen ja jopa toivottomuuden tunteita. Kunnes oivalsin mistä tässä on kyse.

Balanssi omaan elämään

Jotta jaksaisimme arjessa vastaantulevat työhaasteet, vaihtuvat tilanteet, pystyisimme tukemaan asiakkaitamme heidän joskus hyvinkin haastavissa tilanteissaan; meidän täytyisi löytää omassa elämässämme balanssi. Löytää tyyneys ja viihtyä omassa itsessämme.

Oman ajankäytön hallinta, oma hyvinvointi niin henkisellä kuin fyysiselläkin puolella, riittävä unimäärä, ihmissuhteiden tasapainotus ja oma asenne – siinä avaimet tasapainoon.

Kun itse huomasin tarvitsevani balanssia kokiessani väsymystä ja epävarmuutta oman työni hallitsemisesta ja jatkuvasta kireestä oli aika kääntää peili itseen ja omaan hyvinvointiin, lakata katsomasta itseäni ulkopuolelta.

Opettelin priorisoimaan asioita. Karsin elämästäni kaiken turhan pois niin ajankäytössä kuin ihmissuhteissani, opettelin sanomaan ”EI” ja arvostamaan omaa työtäni. Pikkuhiljaa huomasin, että oma hyvinvointini lisääntyi; kriisini on taittumassa pois ja ilo tehdä työtä oli palaamassa takaisin – olin löytämässä balanssin!

Aikaa ja oppimista

Koska juuri tämä työ oli silloin ja on edelleen sitä; mitä haluan tehdä; olla tukemassa ihmisiä heidän tulevaisuuteensa, oppia samalla uutta ja kehittyä itsekin; minun täytyy osata välillä pysähtyä ja hiljentyä. Kysyä mitä minulle kuuluu; olemaan lempeä– ei yksin asiakkailleni – vaan myös itselleni.

Balanssi löytyy kyllä jokaiselle! Täytyy oivaltaa, että liika suorittaminen ja tehokkuus eivät johda parhaimpiin tuloksiin. Ihminen on inhimillinen olento, joka ei välttämättä aina huomaa, kuinka väsyy ja turhautuu; silloin hakee syitä työstä.

Tärkeintä olisi oppia pysähtymään, rauhoittumaan. Pettymyksiä ja ennalta odottamattomia tilanteita tulee joka työssä; se on varmaa. Mutta niihinkin voi oppia suhtautumaa omalla asenteellaan.

#TyönOsaajat -blogistina toimi Lotta Envall, joka on kahden nuoren äiti ja Spring Housen työnhaun ohjaaja.