Siirry sisältöön
TyönOsaajat blogi181019
Takaisin

Jokaiselle on paikkansa tässä maailmassa

Työskentelen työnhaunohjaajana Tampereen Ohjaamossa, jonne nuori voi tulla vapaaehtoisesti itse hakemaan apua tarvitsemiinsa ja itse määrittelemiinsä asioihin. Ohjaamo on maksuton matalan kynnyksen neuvonta- ja palvelupiste alle 30-vuotiaille nuorille.  Ohjaamossa työskennellään moniammatillisesti ja aulassa olevat palveluneuvojat ohjaavat nuoren eteenpäin juttelemaan lisää asiastaan asianmukaiselle työntekijälle. 

Tapaan siis päivittäin nuoria työnhakijoita. Jokaisen tilanne on erilainen – osaisitko sinä kuvitella mitä nuoren mielessä liikkuu työelämästä? Pyysin erästä alle 30-vuotiasta nuorta kirjoittamaan omia ajatuksia työelämästä. Tässä ne tulevat nääs! Vastaaja oli Robert Hubert Kolmas (nimi muutettu). 

Mitä sinulle tulee mieleen ensimmäisenä, kun alat ajatella nuoria ja työelämää? 

Kun kuulen sanat nuori ja työelämä samassa lauseessa rupean miettimään vaikeuksia ja epätoivoa. Mielestäni nuorten on todella vaikea työllistyä, koska vanhat ikäluokat painavat duunia, vaikka heidän olisi pitänyt jo jäädä eläkkeellä aikoja sitten. Työnantajat epäilevät nuorten työntekijöiden ja työnhakijoiden tehokkuutta sekä pätevyyttä ja edellyttävät tarjoamiinsa työtehtäviin vuosien työkokemusta ja korkeakoulutodistuksia. Päättäjien ja monien muiden tahojen ansiosta työnteko ja niiden hankkiminen aiheuttaa monille nuorille ahdistusta ja turhautumista. ”Mene töihin” -huutelu on ihan turhaa, kun töitä ei kerran ole tarjolla. 

Työelämä on yksi iso osa ihmisen elämää ja yhteiskunta olettaa, että tuot työpanoksellasi sille jotain hyötyä joko työn tai veron merkeissä. Synny, työskentele, maksa verot ja kuole. Siinäpä se. 

Onko työ sinulle tärkeää ja millaisessa työpaikassa viihtyisit? 

En ole koskaan ottanut stressiä työnteosta tai töissä olemisesta. Töissä kerkeän kuitenkin olemaan todennäköisimmin hautaan asti eläkeikien noustessa jatkuvasti. Työ on minulle tärkeää silloin kun tunnen sillä olevan merkitystä, näen jotain konkreettista hyötyä työstäni joko itselleni tai muille tai jos työni ilahduttaa, helpottaa tai aidosti auttaa kanssaihmisiäni ja heidän elämäänsä.

Minun ideaalityöpaikkani on semmoinen, missä kaikki työntekijät tulevat hyvin toimeen keskenään ja kaikki tuntevat saavansa tarvitsemansa tuen ja turvan. Työympäristölläkin on suuri merkitys, on sitten kyse työrauhasta, työtilasta tai työilmapiiristä. Jos nyt saisin valita, minkälaisessa työpaikassa olisin, olisi se työpaikka, jossa voisin tehdä jotain luovaa; taidetta, musiikkia tai elokuvia. Työpaikalla olisi joustavat työajat ja saisin tehdä omaa juttuani omaan tahtiin. Työpaikallani olisi aina kahvipannut kuumana ja myöskin rento taukotila. 

Miten haluaisit, että sinut perehdytetään työhön ja mitä mieltä olet palautteesta? 

Työhön perusteellisesti perehdyttäminen on todella tärkeää. Tulevissa työpaikoissani toivon, että ensimmäiseksi käydään läpi kaikki käytännön asiat, tutustutaan toisiin työkavereihin, ja näytetään kädestä pitäen, miten työtehtävät hoidetaan alusta loppuun. Jos teen jotain virheitä, niin perehdyttäjä saisi sanoa rohkeasti, että nyt meni päin prinkkalaa. Jos työntekijä aloittaa uudessa paikassa, eikä saa tarvittavia tietoja ja opastusta työtehtäviinsä, se usein johtaa stressiin ja ahdistukseen, kun epätietoisuus kalvaa mieltä; entä jos teen jotain väärin? Uskallanko häiritä kollegoitani kysymyksilläni? Olenko sopimaton työhöni, kun en tiedä mitä nyt pitäisi tehdä? 

Palaute on työntekijälle myöskin äärimmäisen tärkeää, oli se sitten positiivista tai negatiivista. Kun esimies tai kollega näkee onnistumisia, pitää niistä antaa palautetta. Positiivinen palaute auttaa jaksamaan, kun tietää onnistuneensa jossain. Sama pätee myös negatiiviseen palautteeseen, jos sen pitää rakentavana eikä syyllistävänä. Jos työntekijä on tehnyt virheitä, tulee siitä huomauttaa, jotta tulevaisuudessa työntekijä osaa korjata erheet ja virheet ja kehittyä työssään. Mitä negatiiviseen ja rakentavaan palautteeseen tulee, niin tulee se antaa suoraan työntekijälle eikä jauhaa toisen kämmeistä toisten selän takana, se ei tee hyvää työilmapiirille tai työyhteisölle. 

Mikä on sinun viestisi muille nuorille ja työelämälle?

Jos olet töissä, pidä itsestäsi ja jaksamisestasi huolta! Tee työtä, jolla on merkitys. Työtä, josta nautit. Tee työsi huolella ja intohimolla. Älä suostu epäoikeudenmukaisuuksiin tai pakkopullaan, se ei tee hyvää sinulle saatikka työyhteisöllesi. Jos et ole työelämässä, älä ota stressiä. Kerkeät kyllä vielä tekemään töitä. Jokaiselle on oma paikkansa tässä maailmassa!  

**
Kiitos Robert Hubert Kolmannelle ajatusten jaosta! Itse työnhaunohjaajana näen nuorille paljon mahdollisuuksia työelämässä. Toiselle sopii luova työ – toiselle suorittavat tehtävät ja kolmas on oiva tulevaisuuden johtaja. Parhaat työyhteisöt koostuvat usein kaikenikäisistä tekijöistä. Kaikkiin tehtäviin ei minunkaan mielestäni tarvitsisi vaatia vuosien työkokemusta – jotta nuoremmekin pääsisivät mukaan työelämään.

Näihin tunnelmiin päätän tällä kertaa. Voit tutustua Ohjaamoihin ja niiden toimintaan netissä. Aloita Ohjaamosta, kun et tiedä mistä aloittaa. Tervetuloa! 

#TyönOsaajat-blogin kirjoitti tällä kertaa Spring Housen työnhaunohjaajana Tampereen Ohjaamossa työskentelevä Niina.