← Takaisin
- Ideat ja ilmiöt
- Työn Osaajat -blogi
- Arvokas ja työtön
Arvokas ja työtön
Työn Osaajat -blogi, 23.8.2018
Ollaanpa rehellisiä, työttömän arki on joskus tosi syvältä. Itse työpaikkojen etsimisen ja hakemisen lisäksi saa kantaa työttömän leimaa otsassaan ja huolta taloudellisesta tilanteestaan harteillaan. Olla alituisesti arvioinnin kohteena ja vastaanottaa hylkykirjeitä hylkykirjeiden perään. Vaikka vapaa-aikaa voi olla pitkästä aikaa runsain mitoin, voi siitä nauttiminen olla ajoittain vaikeaa, jos rahatilanne pelottaa ja koko ajan takaraivossa hakkaa ajatus: minun pitäisi hakea tälläkin hetkellä töitä. Joillakin stressitilanne vaikuttaa mahan toimintaan, toisilla puhkeaa stressi-ihottuma ja kolmas menettää yöunensa.
Henkisen hyvinvoinnin säilyttäminen työttömyyskauden aikana on äärimmäisen tärkeää. Ei tarvita asiantuntijaa kertomaan, että työttömyysjakso horjuttaa työttömän psyykettä. Maslow’n klassisen tarvehierarkian mukaan turvallisuuden tunteen saavuttaminen on ihmisen hyvinvoinnille tärkeimpiä heti fyysisten perustarpeiden, kuten nälän ja janoisuuden täyttämisen jälkeen. Turvan tunteeseen vaikuttaa muun muassa taloudellinen tilanne: uskonko, että pärjään taloudellisesti nyt ja tulevaisuudessa, että saan maksettua vuokran ja ostettua ruokaa kylliksi. Taloudellisen turvan tunteen lisäksi työttömyys voi horjuttaa muitakin Maslow’n mainitsemia tarpeita, kuten yhteisöllisyyden tarvetta, itsearvostuksen ja kunnioituksen saamisen tarpeita sekä itsensä toteuttamisen tarvetta. Työttömän haasteena on löytää muita väyliä, joiden kautta näitä tarpeita voidaan täyttää kylliksi.
Onnekas työtön on tilanteessa, jossa hänellä on sellainen tukiverkosto ja taloudellinen turva esimerkiksi säästöjen muodossa, että hän voi hyvin, ja hän muistaa kuunnella omia tarpeitaan. Henkinen hyvinvointi tekee työn etsimisestä ja todennäköisesti myös sen löytämisestä helpompaa, kun työttömällä on voimavaroja työn etsimiseen panostamiseen. Vaikka monella nimenomaan työ täyttää turvan, yhteisöllisyyden, itsearvostuksen, kunnioituksen saamisen ja itsensä toteuttamisen tarpeet, voidaan niitä täyttää monella tapaa. Jos sinusta tuntuu, ettei sinulla nykyisin ole väylää jonkun tarpeen täyttämiseen, ei huolta – tapoja löytyy.
Hyvinvointia pienillä askelilla
1) Panosta omaan arjen hyvinvointiin nukkumalla ja syömällä pääsääntöisesti hyvin. Kuuntele kehoasi – mitä se kaipaa juuri nyt. Näin pidät yllä kehon ja aivojen hyvinvointia.
2) Tarkista, millaista tukea sinun on mahdollista saada. Voit saada tukea Kelalta tai työttömyyskassasta, jos olet sellaisen jäsen. Vaikka summat eivät vastaa kuukausipalkkaa, voi tarpeettomia kuluja vähentämällä huomata, että sinä ja perheesi pärjäätte kyllä. Mikäli et ole varma, millaista tukea sinun on oikeus hakea, voit soittaa TE-palveluiden työttömyysturvaneuvontaan (puh. 0295 020 701).
3) Jos sinulla ei ole ennestään kaveripiiriä, joka tyydyttäisi yhteisöllisyyden tarpeesi, voit hakea sitä muualta. Liity jalkapallon harrastelijajoukkueeseen tai kuoroon, aloita keramiikan alkeiskurssi tai perusta puolitutun kanssa lukupiiri. Mahdollisuuksia on lukuisia – ne vain vaativat rohkeutta ja omaa toimeliaisuutta. Vertaistukea työttömän arkeen voit hakea esimerkiksi työnhakukoulutuksista tai Facebookin ’Työnhaun neuvola – Kysy rekrytoijalta’ -ryhmästä. Kiinnostavia työnhakukoulutuksia löydät esimerkiksi seuraavilta sivuilta:
- paikallisten TE-palveluiden tapahtumakalenterit tai
- Pirkanmaan työnhakijoille
4) Työn tuoman itsearvostuksen ja muiden kunnioituksen jääminen pois voi horjuttaa itsetuntoa. Silloin on tärkeää muistaa, että työttömyys ei todellisuudessa tarkoita mitään muuta, kuin että sinulla ei tällä hetkellä ole työtä. Se ei tarkoita, että olet laiska tai saamaton tai että et olisi työn arvoinen. Todellisuudessa sinulla voi olla tismalleen sama kyky ja osaaminen, kuin toisella, jolla sattuu olemaan töitä. Sinä olet arvokas ja ansaitset tuntea onnea. Voit helpottaa tunteen löytämistä tekemällä itsellesi pieniä ja suuria tavoitteita – käy lenkillä tai kuntosalilla, päivitä CV, nautiskele jätski auringossa, käy ystäviesi luona tai tee avoin hakemus mielenkiintoiseen yritykseen. Muista kehua itseäsi, kun saavutat pienen tai suuren tavoitteen.
5) Työ on yksi tärkeä mahdollisuus toteuttaa itseään, mutta mahdollisuuksia siihen on paljon muitakin. Mieti, miten haluaisit toteuttaa itseäsi – maalaamalla tai askartelemalla, laulamalla kuorossa, kirjoittamalla blogia tai päiväkirjaa, aloittamalla vapaaehtoistyötä tai vaikka kalastamalla. Sinä voit valita, miten haluat toteuttaa itseäsi.
Työttömänä voi olla vaikeaa löytää aikaa hyvinvoinnin rakentamiselle, mutta lupaan, se on sen arvoista. Kun työtön voi hyvin ja on henkisesti tasapainossa, on hänellä valtavan paljon enemmän henkisiä resursseja myös hakea ja saada töitä. Kunnioita siis tarpeitasi ja kuuntele niitä. Pidä huolta itsestäsi myös työttömänä.
Tällä kertaa blogin kirjoitti Minna Arkko, joka on Spring Housen kouluttaja ja työnhaunohjaaja Tampereelta.